Min kajakverkstad

Golvfix i verkstan

Detta har högst prioritet just nu. Golvet är ojämnt och har hål i sig efter gamla mellanväggar som har tagits bort av förre ägaren. I hålen finns nu grus och makadam, och råttorna har grävt sig friskt in och ut i dessa luckor i betongen vilket innebär att det på sina ställen är ganska djupa hål.

Det vore fiffigt om jag kunde flytspackla golvet så att det blir helt jämnt och i våg, då skulle saker stå stabilare och det vore enklare att väga in formspanten. Dock vill jag inte lägga på för tjockt eftersom det är lågt till tak som det är, och om jag ska fylla upp tillräckligt för att få golvet perfekt kommer jag att slå huvudet i takbjälkarna. Får väl fundera ut nån kompromiss.

Nu är jag inte heller helt säker på att jag vill lägga den tid som krävs för detta just nu, det viktigaste är att fylla igen hålen så att man inte snubblar i dem och så att det går att hålla rimligt rent. Få se hur det blir med detta.

Lördag 2019-07-06: Grovgjutning av hål

Går upp tidigt idag för att hinna putsa lite på murarna runt uteplatsen innan regnet kommer, det ska dyka upp klockan 10 enligt SMHI. Tyvärr strilar det ner redan vid sextiden, och eftersom jag ändå är inställd på murningsarbete går jag in i svinstallet och börjar fundera på hålen i golvet.

Eftersom stolparna till takbjälklaget är provisoriskt, det låter snällare än amatörmässigt, dit-fuskade av tidigare ägarens hantverkare och dessutom står i vägen när jag ska trixa ut den färdiga kajaken, förbereder jag för att kunna göra om detta på ett bättre sätt.

Gör ett par små formar till fundament för de tilltänkta nya stolparna. Förmodligen gör jag inget åt takbjälklaget nu, det kommer att ta för mycket tid och försena byggstarten, men när jag ändå håller på med betong kan jag ju åtminstone göra förberedelserna..
Foder-hon i mitten av bilden är ganska mycket i vägen, men jag vill å andra sidan inte göra för mycket åverkan på den autentiska miljön i grishuset heller.
Det visade sig dock att fodertråget stod helt löst och att betongen kring det inte satt fast i varken tråget, golvet eller väggarna. Då kan jag ju flytta det utan att något går sönder, och eventuellt återanvända det någon annanstans.
Hålet till höger i bilden är djupt, råttorna har grävt sig in den vägen tidigare, men det ska det snart vara slut med!
Börjar med att fylla upp de djupaste hålen med grus och packa till, onödigt att använda mer betong än nödvändigt.
Katten Floyd tittar in och kollar läget, tur att det inte är nylagd betong han gör tassmärken i, eller ännu värre flytspackel.
Inte den snyggaste gjutningen jag åstadkommit, men det är heller inte meningen. Efter att ha studerat golvets ojämnheter lite närmare konstaterar jag att det behövs ett skikt flytspackel för att få det att likna något, så detta är bara ett undre lager för att fylla hålen och ge en grund för spacklet. Om sen spacklet kommer på före eller efter Frejs jungfrutur återstår att se.
Alltid lite trixigt att få tillräcklig passning i formen när ingenting i befintligt bygge är rakt och rätvinkligt. Men det är roligt!

Nu får detta brinna ett tag, så återkommer jag och fattar beslut om fortsättningen en annan regnig dag. Skulle ju vilja få på lite flytspackel, men det kommer att ta längre tid än jag vill lägga på detta nu innan Frej-bygget ska dras igång.

Funderar på att enbart spackla den mittre tredjedelen av golvet, på så sätt täcker jag de värst ojämna ställena och får ett plant och avvägt underlag för bockarna till jiggen. Frågan är hur mycket tid jag tjänar på detta. Uppstartsarbetet blir detsamma men det är rätt många liter spackel jag slipper blanda till och jämna ut. Å andra sidan måste jag då bygga avgränsningar på båda sidor för att spacklet ska hålla sig på avsedd plats, och med tanke på hur ojämnt golvet är blir detta ett projekt i sig att få tätt. Vi får se…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *