Min kajakverkstad

Användbara länkar

Här tänker jag efterhand samla länkar som kan vara användbara för kajakister, med fokus på byggare.

Generalhemsidan

Björn Thomasson Design

Björn är husguden för min del, såväl vad gäller paddling som bygge.
Om du bara har surf-pott kvar för att besöka en enda hemsida är det hans du ska välja.

Detta, tillsammans med att hans sida täcker både byggnation och användning av kajaker och därmed passar in under två rubriker, gör att jag nämner den under en alldeles egen rubrik.

Dessutom tycker jag personligen också mycket om Björns inställning till kajaklivet, och i vår tid av sociala medier dras man ju till de som bekräftar ens egna tankar. Detta är ju till viss del också en smakfråga.


Om kajakbygge

Guillemot Kayaks

Sidan tillhör den amerikanske kajakbyggaren Nich Schade. Jag är inte så förtjust i hans kajak-modeller, de känns för mig lite effektsökande, mer utseende än funktion i mina ögon. Men jag har ju aldrig paddlat någon av dem så egentligen borde jag inte offentliggöra den förutfattade meningen.

Men jag har ju sett några av dem på bild, så utseendet kan jag väl få ha synpunkter på. Sjuttiotalskajaker med utsvängda byxben har jag skrivit om någon annan stans här på sajten, och Nicks kajaker hamnar för mej i den kategorin.

Men han är verkar vara en väldigt duktig byggare som åstadkommer hantverksmässiga mästerverk. På hans hemsida finns ett stort antal Free ’How To’ Videos som kan vara till stor hjälp. Särskilt som nybliven byggare är det svårt att läsa sig till alla moment, men när man ser dem utföras i rörliga bilder får man en mycket bättre uppfattning om hur de går till.


Material för kajakbygge

BHP Plast och Glasfiberprodukter

Säljer epoxy, glasfiber och PU-skumskivor, även hopplockat till en kajaksats om man vill det. För min del praktiskt belägna på hämtningsavstånd i Klågerup, men de skickar varorna också om man bor för längre bort.

Deras hemsida är tämligen rudimentär och inte så informativ. Ring dem, de är väldigt tillmötesgående och bra att ha att göra med. Rekommenderas!


CarbiX

Levererar ”produkter för komposittillverkning och lättviktskonstruktion”. Detta innefattar saker som en kajakbyggare kan ha nytta av, exempelvis färgpigment/-pasta, kolfiber och liknande.

Jag har själv än så länge bara köpt ett par små flaskor färgpasta för epoxy från dem, så jag kan inte ge något välgrundat omdöme. Men den leveransen fungerade bra.


De Ijssel Coatings

Saluför båtfärger och måleriutrustning. Deras hemsida är lite rörig med bland annat nån form av inköpslista som verkar fungera dåligt och en beställningsguide som inte tillför så mycket.

Maila dem istället och berätta vad du vill göra så löser sig allt. De är synnerligen hjälpsamma och svarar på alla frågor du kan tänkas ha även om du i deras sammanhang lär vara en väldigt liten kund. Superproffsiga! Om du vill skickar de allt du behöver för målningen så som avfettning, slippapper, klibbduk, rollerhylsor mm. Antar att det kanske blir onödigt dyrt, men ack så smidigt att slippa fara runt på de lokala färgaffärerna utan istället få allt hemskickat i samma låda.

Jag använde deras Double Coat färg till min Black Pearl. Nu är jag ju tämligen novis vad gäller tvåkomponentfärg och har inte så mycket att jämföra med, men jag tyckte att färgen var otroooligt bra, lättarbetad och man kunde nästan se i realtid hur den sträckte ut sig alldeles av sig själv och skapade en slät och blank yta. Tyvärr hade jag inga förhoppningar om att lyckas få till mer än en hyfsad finish på lackeringen så jag var inte supernoga med förarbetet och mellanslipningarna. Men när jag såg slutresultatet ångrade jag mitt slarv, hade jag ansträngt mig lite mer hade kajaken kunnat se ut som om den var professionellt målad i en sprutbox. Men jag tycker den blev fin nog.


Reed Chillcheater

Chillcheater säljer egentligen inte materiel för kajakbygge, utan kläder och annan kajakutrustning. Anledningen till att jag ändå placerar dem under denna rubrik är att de tillverkar kapell och andra attiraljer på måttbeställning, vilket kan vara användbart för hemmabyggaren vars sittbrunn kanske inte passar under ett standardkapell.

Köpte mitt kapell till Pärlan här, de har redan sittbrunnsmallen. Jag var ute i god tid för att vara säker på att kapellet skulle finnas till hands vid jungfruturen, men det var onödigt eftersom leveransen kom blixtfort och de var väldigt trevliga och hjälpsamma. Rekommenderas!


rostfriskruv.se

Visst är det jobbigt när man vill ha några enstaka rostfria skruvar i någon speciell dimension och ingen av de lokala järnaffärerna har dem.

Rostfriskruv.se har ett väl avgränsat sortiment bestående av skruv, bult, muttrar, brickor och liknande i, ja just det, rostfritt stål. Inget mer. Olika modeller, diametrar och längder. Enkelt att klicka i beställningen. Går att köpa enstaka eller större volymer. Levereras i brevlådan sorterade i små fina plastpåsar efter ett par dagar. Perfekt!


Shelby Outdoor

Ett finskt företag, hemsidan finns som väl är i en engelsk version. Säljer friluftsartiklar, typ kläder, men har även en sektion för gör-det-själv-material. Textil, rep, spännen, krokar etc som kan behövas i ett kajakbygge men som kan vara svårt att få tag på i just den variant man behöver.

Jag skickade efter ett stycke tunt neopren med en tjusigt blå textil laminerad på ena sidan, hittade inte nåt liknande någon annan stans. Vad jag skulle ha den till?
Klä kajaksitsen, och sedan använde jag en bit till mitt färgkoordinerade takräcks-kajakhållar-tillbehör också. Och fick material över till alla kajaksitsar jag kommer att tillverka de närmaste tio åren, blått får bli min signaturfärg.


Om paddling

Ingen länk än så länge…


Kommersiella kajaker och utrustning

Verkö Kajak

Kajakuthyrning och -butik som drivs av den gemytligt sorglöse Anders Holgersson på Verkö i utkanten av Karlskrona. Han har Kajaktiv som huvudleverantör vilket innebär kajaker från främst Prijon och P&H. Han har oftast mycket utrustning och tillbehör hemma i sin lilla butik.

Är du i närheten och behöver köpa/hyra en kajak eller komplettera utrustningen kan jag varmt rekommendera ett besök. Det är här vi har köpt våra två Prion-kajaker, Marlin och Touryak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *