Min kajakverkstad

Utvärdering av nya höstkollektionen

Summary in English.

Detta inlägg är i första hand tänkt som en utvärdering av mina nya höstkläder från Chillcheater, samt i viss mån även av det nyss levererade ylle-stället. Dessutom ingår lite bonusmaterial i form av befästande rollträning och några ödesmättade bilder från en regnig dag på Gyllebosjön.

Jag är Ipren, den intelligenta…
Nä, jag får inte till analogin hela vägen, men det jag vill ha sagt är att jag känner mig aningen muppig.

Som komplement till min tuiliq har jag införskaffat en kortärmad top, byxor och sockar i materialet Aquatherm från Chillcheater.
Tanken med dessa är i första hand att jag ska bära dem under tuiliqen som en extra försegling, det vill säga tuiliqen ska stå för den primära vattentätheten medan övriga Aquatherm-kläder håller eventuella läckage borta från direkt kroppskontakt. Men de kan naturligtvis även användas separat.

Utöver detta har jag också handlat några ull-underplagg från ylle.net, närmare bestämt t-shirt och långkalsonger i nätbrynje-utförande, samt ett par knästrumpor och ett par boxerkalsonger.

Syftet med denna förstärkning av klädseln är

 • dels att jag inte avser raka av skägget för att få tuiliqen helt tät runt ansiktet, men vill försöka hålla mig torr på överkroppen trots detta läckage. Det finns en anordning för att spänna tätningen hårdare runt ansiktet, men jag har inte upplevt nån skillnad oavsett hur jag trimmar den.
  Dessutom, vid ihållande rollträning, läcker det ibland in lite även vid tuiliqens anslutning till sittbrunnen, vilket jag antar är normalt och rimligt, och därför kan ett par någorlunda täta byxor vara bra för att hålla även benen torra.
 • dels vill jag se hur torr denna kombination av kläder eventuellt håller mig ifall jag skulle bli tvungen att göra en wet-exit eller behöver vada på djupt vatten i samband med sjösättning och landning.
  Syftet här är att utröna hur långt in på hösten, eller tidigt på våren, det är vettigt att paddla med denna utrustning utan att äventyra säkerheten eller bekvämligheten. Jag tycker nämligen att torrdräkt är en omständig och klumpig persedel och att det vore en välgärning ju mer jag kan begränsa dess användning.

En titt på garderoben

Härnedan finns ett bildgalleri på de enskilda klädesplaggen, samt en lista som specificerar exakt vilka plagg det rör sig om ifall någon skulle vilja få tag på dem.

Fotnot: Jag vill klargöra att jag inte är sponsrad av vare sig Chillcheater, ylle.net eller någon annan leverantör eller företag. Chillcheater anser jag har så bra grejjor till rimliga priser (åtminstone före brexit) och är så bra att ha att göra med att jag ger dem högsta betyg av helt fri och oberoende vilja. Ylle.net levererade vad jag beställde utan problem precis som man kan förvänta sig, så där finns inget urskiljande att varken klaga på eller höja till skyarna.

Från Reeds Chillcheater:

 • Aquatherm men’s short sleeve top
  Produktkod: MT
  Tillgänglig även med accentfärg (gul eller blå) i axelpartiet, samt med eller utan blixtlås i nacken. Också i ett långärmat utförande, produktkod: LST.
  Jag valde en helsvart för coolhetens skull, och utan blixtlås för maximal vattentäthet. Kortärmad dels för att jag saknar ett sådant plagg i sommarkollektionen för svalare blåsdagar, dels för att jag tänker att det bråkar mindre med tuiliqens handledstätningar.
  Länk till Chillcheaters produktsida.
 • Pre-bent long trousers
  Produktkod: PBLT
  Även tillgängliga i en icke pre-bent variant (produktkod: LT), men varför inte pre-bent när de skall användas för paddling tänkte jag, samt i en pre-bent 3/4-shorts-modell.
  Länk till Chillcheaters produktsida.
 • Waterproof wading socks
  Produktkod: WS
  Finns även i en variant med lägre skaft kallad ”Aquatherm socks” (produktkod: SOX), men eftersom mitt syfte är att förbli torr även efter att ha vadat valde jag det högre alternativet. Antar också att detta ökar chanserna att det blir tätt mot byxorna, ju längre överlapp desto bättre borde vara en bra tumregel.
  Länk till Chillcheaters produktsida.

Flera av Chillcheaters Aquatherm-kläder finns dessutom i fleecefodrat utförande. Detta har jag inte provat och vet därför inte hur tjock/värmande fleecen är. Eftersom jag är anhängare av lager-på-lager-principen för att kunna anpassa klädseln till rådande temperatur vill jag kunna ta av värmelagret men behålla ytterlagret, och det går ju inte om de båda sitter ihop. Dessutom verkar det som att alla Chillcheaters fleecefodrade kläder är blåa, vilket ju kan störa såväl färgmatchning som paddlarens image.

När jag handlar hos Chillcheater fyller jag i relevanta mått i deras ”measurement form” som finns på hemsidan och skickar dessa uppgifter med beställningen. Sedan låter jag dem bedöma om någon av deras standardstorlekar passar eller om det finns anledning att special-sy plagg enligt mina mått, eftersom det är svårt att själv avgöra hur nära man måste passa in på standardstorlekarna för att få ett välsittande och funktionellt plagg.
Enda halvmissen i detta avseende är att mina sockar är aningen för vida runt vaderna, vilket kommer att behandlas längre ner i texten, medan byxorna sitter åt bra. Här kanske ett par mått-sydda sockar hade varit optimalt, men med tanke på att problemet gick att lösa på ett enkelt sätt hade det nog ändå inte varit värt den extra kostnaden för mått-beställning.

Från ylle.net:

 • Nätbrynje-t-shirt Aclima Woolnet T-shirt Man
  Anledningen till att jag valde en brynje-modell är att jag just nu inte är ute efter värmen, utan mest vill ha något skönt mot huden som också kan hantera fukt. När det exempelvis läcker in via tuiliqens hals, eller när det blir lite svettigt, upplever jag både bomullskläder och funktionskläder i syntet som kallt och blött.
  Länk till ylle.net’s produktsida.
 • Nätbrynje-långkalsonger Aclima Woolnet Longs Man
  Även dessa är tänkta mer som ett bekvämlighetslager innanför de tajta Aquatherm-byxorna är som ett värmelager. Dock var Aquatherm-byxorna helt ok att ha direkt mot huden visade det sig, men jag kan ändå tänka mig att långkalsongerna ökar komforten om man börjar svettas.
  Länk till ylle.net’s produktsida.
 • Boxerkalsonger Aclima Warmwoll Long Shorts Man
  Tänkte att det kan vara skönt med yllekalsonger oavsett vad man har utanpå, om inte annat kan man ju tänkas bli fuktig av svett och då är ull bättre än bomull.
  Länk till ylle.net’s produktsida.
 • Knästrumpor Smartwool skidstrumpor Phd SkiGraduated Compressio
  Knästrumpor kan vara bra för att förhindra ”korvning” av långkalsongerna när de snäva gummibyxorna ska på, och skönt om fötterna särskilt om det blir lite fuktigt. Att valet föll på just denna modell var en ren slump, det finns hur många sorters strumpor som helst på leverantörens hemsida.
  Länk till ylle.net’s produktsida.

Första test-tillfället

Lite meckigt att få på sig framför allt Aquatherm-tröjan eftersom den är ganska snäv runt hals och överarmar, vilket så klart är meningen eftersom den gärna skall sluta åt så tätt som möjligt. Med erfarenhet från tuiliqen kommer detta förmodligen att bli enklare när jag väl tagit av och på den några gånger. Det gäller att hitta knepen som behövs för att smidigt kränga den av sig och kanske blir materialet också lite följsammare när man använt plaggen ett tag.

Fokuserar på roll-träning vid detta paddlings-tillfälle eftersom det verkar vara bästa sättet att utmana tätheten i klädseln. Märker att det efterhand, som vanligt, läcker in lite runt ansiktet på grund av skägget. Dock känner jag inget av detta läckage tack vare att Aquatherm-tröjan tätar i halsen, under skägget och innanför tuiliqen, och den lilla mängd vatten som läcker in under tuiliqen hamnar utanpå tröjan. Tidigare, med en vanlig t-shirt, hade jag varit fuktig över hela bröstet vid det här laget.

Efter något tiotal rollar förväntar jag mig att det även ska ha läckt in lite mellan sittbrunns-sargen och tuiliqen eftersom detta hittills har hänt nästan varje gång jag har roll-tränat med tuiliqen. Kan inte avgöra om så är fallet eftersom jag har Aquatherm-byxorna på mig och därmed inte känner ett eventuellt läckage. På mina vanliga paddelshorts hade jag normalt haft en del större eller mindre blöta fläckar efter så här många rollar.
Konstaterar senare i samband med landningen att det är i det närmaste helt torrt på byxorna och i sittbrunnen. Kanske har det inte läckt nämnvärt runt sittbrunnskanten denna gång? Eller så har det hamnat utanpå byxorna och redan hunnit torka?

Så här långt helt enligt, eller snarare över, förväntan.
Nu till lite större utmaningar: Vad händer om jag hamnar i vattnet utanför kajaken?
Nöjer mig med att testa nederdelen idag eftersom jag ändå inte har några större förhoppningar överhuvudtaget om att det ska vara tätt i skarven mellan tröja och byxor, de är ju inte avsedda att tillsammans bilda en torrdräkt.

Provar hur tätt det blir mellan byxor och sockar genom att vada ut i vatten upp till låren.

Inte alls tätt visar det sig…

För enkelhets skull har jag denna gång dragit upp Aquatherm-sockarna utanpå byxorna. Det forsar in vatten och sockarna fylls till brädden. Mina fötter blir omedelbart sjöblöta.
Föga överraskande eftersom sockarna sitter åt väsentligt sämre runt vaderna än vad byxorna gör, de håller sig uppe men smiter inte åt. Fast jag hade ändå inte förväntat mig att de skulle fyllas med vatten sååå fort…

När det gäller i- och urstigning kan jag knappast tänka mig att det kan bli aktuellt att vada ut på så djupt vatten att det når över kanten på sockarna, jag valde ju modellen med höga skaft just av denna anledning. Men förhoppningen är ju att det ska gå att få det såpass tätt att det håller undan åtminstone lite vatten från ben och fötter även om jag hamnar djupare under vatten. Alltså att Aquatherm-byxorna tillsammans med sockarna skall bilda en ”lokal torrdräkt” upp till byxlinningen. Vad som händer uppe vid linningen är däremot ett högst osäkert kort.
Nästa gång ska jag prova att ta på sockarna först och dra byxorna utanpå. Eftersom byxorna är snävare runt vaderna än vad sockarna är har jag en viss förhoppning om att detta skall bli tätare, om än kanske inte 100%. Återstår att testa…

För övrigt har jag ett par 5 mm neoprensockar ytterst, dels för att skydda Aquatherm-strumporna när jag går i dem, men också som polstring för mina fötter. Om jag sitter barfota i kajaken blir det såpass trångt under fördäck att jag får tryck-ömheter ganska snabbt på hälar och stortår.

Efter genomförande av täthets-tester.

Skönt att ha den tunna ylletröjan under gummi-tröjan, men den bidrar avsiktligen inte med någon större värme eftersom den är tänkt för höst- och vårbruk snarare än vinterbruk.
Kommer att behöva kompletteras med något varmare ylleplagg när det blir kallare, men min paddlingsförmåga vågar sig inte ut på vinterpaddling i nuläget så detta får anstå till ett annat år att utvärdera. Skulle det mot förmodan bli aktuellt är det torrdräkten som gäller tills vidare.

Efter första dagens test. Visar min ylle-brynja. Tuiliqen hänger på tork i bakgrunden.

Sammanfattningsvis efter första test-tillfället är jag nöjd. Liten missräkning att det var så oerhört otätt mellan sockar och byxor, men det finns en förhoppning att detta blir bättre om jag klär på mig i en smartare ordning.


Dags för nästa test-tillfälle

Lättare att klä på sig idag, jag har lärt mig tricken för att kränga på Aquatherm-plaggen så smidigt som möjligt plus att de har ledat till sig lite. Hoppas att detta inte innebär att de med tiden blir alltför slappa, men tuiliqen har inte visat några sådana tendenser, åtminstone inte ännu.

Den här gången har jag dragit lärdom av förra tillfället och tagit på mig sockarna först och de något tightare byxorna utanpå i förhoppningen att detta ska skapa en tätare skarv mellan sockar och byxor.
Hur det gick?
Tackar som frågar, alldeles utmärkt!
Det kommer inte in en droppe vatten den vägen, jag vandrar runt flera minuter med vatten upp till skrevet och är fortfarande torr som fnöske om ben och fötter.

Däremot kommer det med största sannolikhet att forsa in vatten i midjan om jag vadar ut så djupt, eftersom ”skarven” mellan tröja och byxor inte lär vara särskilt tät, men detta testar jag inte idag.
Förhoppningen med denna delade gummidräkt är ju inte att den ska bilda en torrdräkt, då hade jag tagit på mig en sådan istället, utan att det ska vara en smidig höst- och vårgarderob som håller mig någorlunda, men rimligtvis inte helt, torr för den händelse jag skulle behöva använda wet-exit som reservmetod till rollen. Mer som en våtdräkt light än en torrdräkt alltså.

Enligt Björn tar det ett tag innan tuiliqen fylls med vatten underifrån även om man gör en wet-exit, måste testa detta någon gång så att jag kan bedöma under vilka förhållanden det är säkert att nöja sig med dessa semi-torr-kläder. Men det får vänta som sagt.

Bild från test-tur nummer två, nu i sällskap med hemvärnskollegan Mattis, som behändigt nog även extraknäcker som fotograf.
Denna bild har inte så mycket med test av paddelkläder att göra men eftersom vi bjöds på dramatiska naturfenomen får det bli lite omgivningsbilder också.
Foto: Mattis Andersson
(Men det var min kamera!)
Tänk att min lilla gula leksakskamera kan åstadkomma såpass bra bilder! Får väl skylla på fotografen. Foto: Mattis Andersson
Perfekta förutsättningar för att testa höstkläder!
Vad jag föreställer mig att jag gör på bilden är sculling på högt stöd med aningen räddhågsen lutning av kajaken.
Foto: Mattis Andersson

Simulerad kapsejsning, inte särskilt trovärdig, följd av en roll.

Film: Mattis Andersson

En annan roll.

Är inte så bevandrad i videoredigering, så du får stå ut med en inledande longör när jag sätter på näsklämman.

Film: Mattis Andersson

Sammanfattar detta andra test-tillfälle genom att konstatera att jag efter landningen är snustorr, trots ett antal rollar och ett par timmars paddlande i mer eller mindre ösregn. Dessutom har jag vadat runt en stund med vatten långt över knäna utan att få in en droppe vatten innanför gummidräkten.

Gott mos!


Tredje och sista test-tillfället

Hittills har plaggen i min höstkollektion uppfyllt förväntningarna med råge. Det enda som återstår är egentligen att kontrollera exakt hur genomblöt jag blir vid en wet-exit. Får jag överhuvudtaget något signifikant skydd av denna klädsel eller är de inte stort bättre än vanliga land-kläder?

Detta är ju såklart avgörande för om de är säkerhetsmässigt användbara som tidiga vår- och sena höstkläder eller om de bara klarar av att ge en ökad bekvämlighet under svalare delar av sommarhalvåret när vattentemperaturen är mera gynnsam. Åtminstone så länge min roll inte är bomb-säker.

Började med 60 rollar enligt följande:
– Sveproll med helt utsträckt paddelfattning, 5 höger-5 vänster
– Sveproll med ”mellanfattning”, d v s ”halvt utsträckt”, 5 höger-5 vänster
– Sveproll med normal paddelfattning, 5 höger-5 vänster
– Butterflyroll, 5 höger-5 vänster
– Shotgunroll, 5 höger-5 vänster
– Därefter hela serien igen, dock med bara 2 höger-2 vänster, med min mindre lättrollande paddel bara för att kolla att det fungerar med den också.

Gick som ett urverk på räls, inte en enda bom. 16 grader i vattnet, lite svalare än tidigare men inget som gör någon praktisk skillnad. Enda gången det hakade upp sig en aning var ett tillfälle med normal paddelfattning då jag ibland tenderar att gå emot skrovet med det inre paddelbladet. Men jag sträckte ut lite i farten och kom upp på första försöket ändå.

Gjorde en kort landningspaus för att kontrollera om det läckt in något vatten i sittbrunnen. Några droppar, som bilden visar, men full acceptabelt antar jag efter 60 rollar?!
Betydligt mindre än vad Dubside tömde ur sin kajak efter sin rolluppvisning på Läckö Kajakträff!
Jag hade aldrig haft så här lite vatten på durken om jag använt separat kapell, hurra för tuiliq!

Men över till dagens huvudattraktion: Wet-exit.

Slog runt, gick ur. Kände så gott som omedelbart att det blev blött kring midjan. Som jag förväntat blir det inte särskilt tätt i skarven mellan tröja och byxor, även om jag klämt ner den aningen vidare tröjan under byxlinningen som sitter åt lite bättre.

Simmade runt med kajaken 5 minuter eller så. Efter ett par av dem märkte jag att det läckte in vatten i tuiliqens ärmar. Jag kände inget på kroppen, men eftersom jag har en kortärmad aquaterm-tröja blev jag blöt från armbågarna och neråt. En långärmad tröja hade kanske inte varit fel, men å andra sidan kanske den hade bråkat med tuiliqens ärm-muddar.

Jag kände mig ganska torr om ben och fötter så länge jag simmade runt.
Men när jag hade stigit i kajaken igen med hjälp av en cowboy-räddning märker jag, när fötterna vilar mot durken, att det är ganska mycket vatten i sockarna. Jag hade inte känt av detta tidigare, uppenbarligen hade vattnet värmts upp när det sipprade ner längs benen så att jag inte märkte det. Min uppfattning var tills nu att jag bara blivit blöt om rumpan men inte längre ner än så.
Av detta konstaterar jag som förväntat att Aquatherm-plaggen fungerar som en våtdräkt, det kommer in vatten, men såpass lite och långsamt att det hinner värmas upp av kroppen och eftersom kläderna sitter såpass tajt cirkulerar det inte in nytt kallt vatten i någon större omfattning, det vill säga initialt vid kapsejsningen blir det kallt, men sedan avtar kylan.

Noterar i samband med cowboy-räddningen att det var svårare att trampa vatten under fören för att tömma kajaken denna gång. Misstänker att detta beror på att eftersom jag burit torrdräkt de andra gångerna jag provat har jag haft hjälp av luften i dräkten för att hamna högre i vattnet, men denna gång, utan extra flytkraft, har jag svårare att flyta tillräckligt högt utan trycks ner mer av kajakens tyngd. Värt att lägga på minnet!

Efter en simtur och en cowboy-räddning var jag tillbaks i sittbrunnen ungefär 7 minuter efter förlisningen.

Jag upplever det till och med som att Aquatherm-kläderna är bättre än någon av mina våtdräkter när det gäller att begränsa vatteninträngning och -cirkulation. Kanske för att de har bättre måttpassning, kanske för att de är mer elastiska och följsamma och därmed sluter åt bättre.

Dock ska man komma ihåg att en våtdräkt i neopren har en inbyggd isolering i och med materialets tjocklek, medan Aquatherm är tunt och skyddar sämre mot nedkylning från det vatten som finns utanför dräkten. Jag har hört någon obekräftad uppgift om att Aquatherm isolerar ungefär som 2 mm neopren, men har inte kunnat hitta denna information från säker källa.
Således måste man komplettera med värmande underställ till Aquatherm-kläderna för att få samma isolering som i en neopren-våtdräkt. Om detta tjockare lager innanför gummiskalet gör att det sipprar in mer vatten har jag ingen känsla för i nuläget.

Efter landningen klär jag av mig försiktigt för att få en uppfattning om hur blöt jag blivit in på kroppen.

 • Det skvalpar en del vatten inuti tuiliqens ärmar, nere vid handledsmuddarna. Det mesta går att få ut genom att lossa lite på muddarna och låta det rinna ut. Skulle man ju göra utan problem sittandes i kajaken om det är långt att paddla till torra land efter ett bad. Kanske ska beställa en långärmad tröja också från Chillcheater innan brexit för att hålla även underarmarna torra?
 • Nätbrynjan är lätt fuktig, förutom nere kring midjan där den är rejält blöt. Dock torkade den så snabbt att jag inte behövde byta till en annan tröja innan jag satte mig i bilen och åkte hem.
 • Långkalsongerna i nätmaterial var något fuktigare än tröjan, förmodligen för att det på grund av gravitationskraften runnit ner mer vatten i benen än vad som ”runnit upp” under tröjan.
 • Boxerkalsongerna i ylle är ganska blöta, de är ju inte av nätmodell och binder därför mer vatten. De var inte kalla att ha på sig, men jag bytte ändå kalsonger innan jag drog på mig landbyxorna, inte skönt att vara blöt om rumpan även om det inte är kallt.
 • Yllestrumporna var blötast av allt, eftersom det var här allt vatten som sipprat ner via byxlinningen hade samlat sig. Jag tömde ut ungefär en halv deciliter ur varje Aquatherm-socka. Strumporna var det enda plagg som var såpass genomblöta att jag absolut inte hade kunnat tänka mig att behålla dem på under hemfärden.

Sammanfattningsvis: Mina nuvarande Aquatherm-kläder håller mig inte torr som en torrdräkt hade gjort, vilket jag ju heller inte förväntat mig. Men jag bedömer att de är väsentligt bättre än en våtdräkt vad gäller att begränsa vatteninträngning och -cirkulation i ”dräkten”. Däremot kommer de inte att isolera lika bra som en neopren-våtdräkt mot omgivande vattentemperatur.


Slutsatser

Min övergripande slutsats avseende Aquatherm-plaggen är att

 • de fungerar mycket väl som förstärkningsklädsel under tuiliqen vid normal paddling och rollträning, för att hålla mig fullständigt torr även om tuiliqen inte klarar av att hålla helt tätt.
 • kombinationen av byxor och långa sockar i Aquatherm håller mig helt torr om jag behöver vada, så länge jag inte ger mig ut i så djupt vatten att det når över byxlinningen.
 • vid en wet-exit skyddar Aquatherm-stället bättre mot inträngande vatten än vad en konventionell våtdräkt gör, dock kommer tiden man klarar sig i vattnet att vara kortare eftersom Aquatherm inte isolerar mot omgivande vatten lika bra som neopren.
 • om du är osäker, betänk att en torrdräkt håller dig 100% torr, teoretiskt sett.

Framför allt vill jag återigen framhålla servicenivå, kvalitet och leveranstider hos Reeds Chillcheater, en leverantör jag verkligen kan rekommendera!

Avseende ylle-plaggen har jag inte så mycket mer att säga än att de håller hög kvalitet och är lämpliga för det ändamål jag köpte in dem, det vill säga som ett tunt komfort-lager närmast kroppen. Kanske skulle det vara ändamålsenligt att försöka hitta även strumpor och boxershorts i nät-material, eftersom detta verkar binda avsevärt mindre vatten och därmed torkar väsentligt snabbare, såväl på kroppen som upphängt på tork.

Leverantören ylle.net fungerade bra och de har ett stort sortiment av ull-kläder från olika tillverkare bekvämt samlade på en websida, men eftersom det enbart rörde sig om en enkel beställning av standardprodukter är detta ju inte mer än man kan förvänta sig.

Återstår att undersöka huruvida tjockare underställ lämpar sig under Aquatherm-plaggen för att ge bättre värme. Men detta får bli en separat utvärdering när och om jag eventuellt införskaffar sådana plagg.

Några ytterligare iakttagelser:

 • Chillcheater har även torrbyxor i Aquatherm som förmodligen skulle hålla underkroppen torrare, kanske vara en vettig komplettering för att göra detta koncept lite mera vinterbonat. Men då får man tillbaks lite av den bylsighet jag inte gillar med torrdräkter.
 • Aquatherm-plaggen är tillräckligt sköna på insidan för att ha direkt mot kroppen, det vill säga det är inte nödvändigt med underställ av den anledningen. Men jag föredrar ändå att ha mitt tunna nätunderställ på mig, åtminstone på överkroppen, för att ta hand om eventuell svett.
 • Aquatherm-materialet torkar väldigt fort eftersom det inte tar åt sig något vatten. Hänger jag upp kläderna när jag kommer i land är den oftast rimligt torr när jag lastat kajaken. Om jag har badat så att de är genomblöta även på insidan tar det såklart längre tid.
  Det kan dock bildas svett-fukt på insidan av kläderna, så bad eller inte är det en god idé att vända dem ut och in när de torkat på utsidan så att de får möjlighet att torka även inuti.
 • Aquatherm-sockarna har en söm som går tvärs över hälen på ett lite dumt ställe, det blir ett veck som är lite obekvämt när man går i dem. Har dock inte märkt av detta alls under paddling, hälen ligger väl inte an mot just på det stället när man sitter i cock-piten, och det är ju huvudsaken.
 • Vad gäller tuiliqen, som ju egentligen inte ingår i denna utvärdering, har jag bara positivt att säga. Mycket följsammare och smidigare än en torrdräkt och inget separat kapell som skapar en extra skarv där vatten kan läcka in. Och inte minst, att kunna ha flytvästen under tuiliqen är ett stort plus eftersom man då har enbart torra prylar att lasta in i bilen efter ett roll-pass.

Jämförelse med våtdräkt:

Jag väljer Aquatherm före en våtdräkt i neopren alla dagar i veckan. En neoprendräkt är för varm att paddla i nästan oavsett luft-temperatur. Aquatherm lär ju bli varmt det också under en solig sommardag, men då går det ju lika bra med en vanlig t-shirt.

Dessutom, i de våtdräkter jag provat, tränger det in mer vatten och cirkulerar mer vatten än vad det gör i mina Aquatherm-kläder, vilket är ännu ett plus i jämförelsen.

Enda tillfället en neoprenvåtdräkt vinner är om man behöver tillbringa en längre tid i kallt vatten eftersom det tjockare neoprenet isolerar bättre mot omgivande temperatur. Men om man tvingas ligga länge i kallt vatten är man ändå på fel ställe vid fel tidpunkt med fel utrustning om man är klädd i något annat än en torrdräkt.

Jag kommer alltså förmodligen aldrig mer att använda någon av mina våtdräkter, någon som vill köpa?

Jämförelse med torrdräkt:

Som avslutning funderar jag på om dessa mina nya höstkläder övertrumfar torrdräkten.
Den senare upplever jag som både omständlig och klumpig, men å andra sidan krävs ju en del meckande för att få på och av Aquatherm-skinnet också, och det håller en inte lika torr som en torrdräkt gör eftersom den senare normalt är hundraprocentig i det avseendet.
Men jag känner mig betydligt rörligare och smidigare i Aquatherm-kostymen, och den går att anpassa till olika förhållanden genom att använda delarna oberoende av varandra.
Aquatherm torkar också väsentligt fortare än en torrdräkt med utsida i textil, och har heller inga blixtlås som kan kärva.

Just nu är min slutsats att för en eventuell vinterpaddling mellan isflaken, vilket inte kommer att hända på åratal, åker torrdräkten på, likaså om jag paddlar i kallare vatten under förhållanden där jag inte är helt säker på att jag kommer att lyckas rolla eller har väldigt nära till land.

Men om vattentemperaturen inte är akut iskall och förhållandena i övrigt inte är överdrivet riskfyllda kommer jag att köra i tuiliqen med Aquatherm-stället under eftersom jag känner mig mycket friare i det.


Sammanfattningsvis kan jag utan att tveka rekommendera dessa Aquatherm-produkter, jag är helnöjd.

Men hur nöjd du skulle bli beror såklart på under vilka förhållanden du tänker använda dem och vad du förväntar dig av dem. Hoppas att min recension kan vara till viss vägledning om du funderar på att skaffa motsvarande kollektion.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *