Min kajakverkstad

Byggtips

Jag hade egentligen inte tänkt börja publicera denna tips-sida förrän om ganska länge eftersom jag egentligen inte tycker att jag har erfarenhet nog att lära ut någonting vad gäller kajakbyggande. Åtminstone en kajak borde väl vara färdig innan en blind försöker leda någon annan, ens en annan blind.

Men man kan väl ändra sig, så jag började ändå lägga ut lite material här efter hand som jag tyckte mig ha något att säga. Detta beslut växte fram när jag sicklade epoxy på skrovet till mitt BP-bygge. Har inte haft anledning att använda sickel på hur många år som helst och kände mig rätt ringrostig, färdigheten hade dalat och jag kände mig plötsligt osäker på både det ena och andra. Efter hand återupptäckte jag en hel del självklarheter och kände att detta kanske ändå kunde vara något för min tilltänkta tips-sida, så jag tog mod till mig, skrev ihop en artikel och publicerade den.

Jag får väl hålla mig till icke kajak-specifika områden ännu så länge, och kanske något om vilka idiotiska nybörjarmisstag man inte ska göra. Och när jag nu påbörjat mitt andra bygge är självförtroendet på väg uppåt, så nu lägger jag ut lite till.

I nuläget står följande artiklar att finna under denna tips-sida:

  • Användbara länkar är en lista på byggrelaterade länkar som jag kan rekommendera.
  • Att kroka en sickel beskriver grunderna i hur en sickel fungerar, används och skärps.
  • Penselteknik återger några egna genom åren dyrköpta erfarenheter om att lyckas kleta på epoxi, fernissa och annan färg med godtagbart resultat.

Kommande artiklar under arbete:

  • Vassa verktyg 1: Säkerhetsregler, är vad det låter som men kanske inte så räddhågset som ämnet ibland annars kan vara.
  • Slipning med sandpapper, några grundläggande saker att tänka på och förstå.
  • Epoxi och glasfiber – det här funkar för mig. Jag kan egentligen inget om epoxi och glasfiber, men har kommit på en del arbetssätt som underlättar för min egen del. Om det sedan är rätt och bra eller fel och dåligt kan ju inte jag veta.