Min kajakverkstad

Rigga jigg

När så ribborna är sågade och byggytan rimligt sågspånsfri är det dags att få ihop byggjiggen, såga ut spantmallarna och få fast dem på jiggen så att själva byggandet så småningom kan börja.

Nya bockar

Har förresten byggt nya bockar sedan BP-bygget.

Tyckte att de gamla var lite väl höga för vissa moment och tänkte att det kanske kan vara smart att kunna justera höjden.

Benen spretade också onödigt på förra byggets bockar, trött på att snubbla på dem så jag försökte dra in dem lite utan att de för den skull ska bli allt för smala och ostadiga.

Ytterligare ett försök till förbättring är hjulen. Har ganska smalt i byggutrymmet och det skulle ibland vara bra att kunna skjuta hela rasket mot ena eller andra sidan. Vill dock inte att bygget ska stå på hjulen när arbete pågår, så jag testar att sätta dem på sidan så att jag genom att luta hela paketet en aning kan rulla det mot ena eller andra väggen. Vet inte om det kommer att fungera i praktiken, och risken är väl att jag snubblar på hjulen istället. Men jag kan ju alltid skruva av dem om det inte funkar.

Placerade den gamla jiggen löst på bockarna, gjorde rent den från epoxispill och annat.

Noterade att främre och bakre läktet att fästa formspanten på lutar, jiggen har legat och blivit skev. Måste jag korrigera, eller åtminstone kompensera för när jag monterar spanten.

Har inte insett tidigare att kajaklängd, och därmed spantavstånd, är exakt samma som för mitt förra Black Pearl-bygge, 546 cm.

Jiggen uppletad

Ny är syster i och för sig inne på att korta ner kajaken för att få den lite lättare och smidigare. Börjar bli hög tid för henne att bestämma sig nu. Med lite tur behöver jag inte ens flytta läkten. Eller jo, vid förra bygget flyttade jag två av dem för att kunna fästa en vagga för den monterade kajaken under slipning och målning. Vore tråkigt om jag glömmer att flytta tillbaks dem innan jag monterar spanten, men det skulle jag nog i så fall märka ganska snabbt.

Denna gång tänkte jag prova en annan metod för att överföra ritningen till spantmallarna. Tyckte att det var lite för omständligt att perforera ritningslinjerna med en syl till skivan.

Kopierade spantmallsritningar

Så jag lät kopiera upp spantmallsritningen i ett exemplar per mall, totalt 12. Det kostar ju en slant, men att fiddla med att överföra linjerna till skivan manuellt kostar tid.

Förtydligade på ritningarna vilken spantmall det är frågan om, och markerade vissa linjer lite tydligare för att inte råka följa fel linje vid sågningen.

Sedan klippte jag ut alla mallarna individuellt ur var sin ritning. Sparade lite marginal runtom.

Passade på att rita av akterstävarna med hjälp av kalkerpapper, och klippte även ut sittbrunnsformen ur ritningarna för mall 1 och 12 eftersom dessa små spantmallar inte når ner till den delen av ritningen.

De sålunda erhållna sittbrunnshalvorna ska jag sedan tejpa ihop till en hel sittbrunnsmall.

Utklippta spantmallsritningar
Utlägg av spantmallsmallar

Spantmallarnas mallar utlagda på skivan för att limmas fast med spraylim. Är noggrann med att baslinjen på ritningen stämmer överens med kanten på skivan, så får jag en helt rak och rät kant alldeles gratis utan att behöva såga.

Därav vikterna, för att hålla ritningen fixerad medan jag lyfter på ena änden och sprayar lim. När så den änden är limmad lyfter jag undan tyngden och limmar andra änden.

Det jag förlorade på ritningskopior tar jag igen på skivan. Den är plockad från byggavfallshögen när mamma fick taket omlagt och alltså helt gratis för min del.

En skiva fylld med fastlimmade mall-mallar, har några kvar som inte fick plats.

Men det får vänta, så länge pappret är fuktigt av lim vill jag inte flytta den eller börja såga ut spantmallarna, det är alldeles för stor risk att skada pappret då.

Detta gick mycket smidigare än jag hoppats, och väsentligt snabbare än att föra över ritningen till skivan för hand. Värt priset på kopieringen.

Limmade spantmallsmallar

Alla spantmallar och stävar grovsågade med sticksågen. Får dra över natten så att limmet torkar ordentligt. Sedan är det dags för bandsågen att göra precisionsjobbet.

Passar på att fästa läkten som mallarna ska monteras i. Syster Yster har bestämt sig för att hon vill korta ner kajaken med 5% från originallängden, vilket innebär att de ska sitta med 40 cm avstånd istället för 42.

Tillverkar en vinkel i plywood för att det ska bli enklare att orientera läkten vinkelrätt mot centrumlinjen, som visas av det spända snöret.

Har fräst ut en skåra i undersidan för att snöret inte ska påverkas när jag lägger på vinkeln, och sågat ut två hack för att syfta in vinkeln efter snöret.

Smidigt, men om jag tänkt färdigt hade jag såklart gjort vinkeln 40 cm lång så hade jag fått spantavståndet automatiskt på köpet. Det var så i huvudet på mig när jag kom på idén, men det försvann någonstans på vägen till verkligheten.

Sådärja, läkten på plats. Det börjar dra ihop sig…

Har inte vägt av jiggen ännu. Inte för att det behövs under själva bygget, men det underlättar väsentligt när spantmallarna ska linjeras upp om man kan använda vattenpasset och/eller laserinstrumentet.

När det väl är gjort och mallarna sitter permanent på plats kvittar det med jiggens vågräthet.

Finsågning av formspanten. Använder bandsågen eftersom jag råkar ha en. Ger bättre kontroll och precision än sticksågen. Det tydliga linjerna på den pålimmade ritningskopian gör sitt till, jämfört med lite halvluddiga blyertslinjer på en inte så slät plywoodskiva.

Såga spantmallar
Formspanten utsågade

Alla formspant samt för- och akterstäv utsågade. Har gjort en finjustering med grovt sandpapper på en slipkloss på vissa ställen, men det var inte mycket korrigering som behövdes.

Formspanten ditsatta för att få en uppfattning om hur det ser ut. Blir lite överraskad av hur höga de är jämfört med mitt förra bygge. Black Pearl är ju en väldigt låg kajak.

Tur att jag gjort bockarna justerbara i höjd, annars hade jag behövt en pall att stå på för att ribba botten.

Formspanten grovmonterade
Andra hållet

Från början tyckte jag att det var smart att sätta formspanten med ritningen in mot kajakens mitt, annars går det inte att syfta markeringen av centrumlinjen mot jiggens centrumsnöre eftersom fästläktet är i vägen.

Men när det gäller att syfta fram en rak köl och kolla att vattenlinjemärkena är linjerade hade det varit bättre att ha spanten vända på andra hållet.

Det går inte att se ett litet spant bakom ett större, och tittar jag från de mindre spanten finns inga markeringar att syfta efter.

Rak köllinje

Löstes lite halvbra genom att fästa en stållinjal utefter centrumlinjen på spant 1 respektive 12 och sedan syfta in resterande spant efter den med hjälp av centrummarkeringar överförda till spantens baksida.

När jag är nöjd med spantens placering skruvar jag fast dem.

Lägger sedan på tillfälliga relingsribbor och en kölribba för att kontrollera att linjerna ser bra ut. Fick justera ett av spanten som satt aningen lågt, i övrigt är det perfekt.

Monterar stävarna med viss nervositet, här klyddade jag rätt mycket med förra bygget.

Ser väl ganska rimligt ut.

Förstäven

Blir en lite märklig dykning av kölribban vid spant 2. Det ska i och för sig vara en rätt markerad böj här enligt ritningen, men när jag böjer ner ribban lyfts den till en bula mellan spant 2 och 3 vilket inte kan vara meningen.

Tror dock att det blir bra när jag fäller ner ribban i stäven och justerar kurvan en aning. Det får va så.

Förstäven
Akterstäven

Relingsribban måste bändas ner rejält för att nå ner från relingslinjen på spant 12 till motsvarande markering i änden av stäven. Det går inte utan att ribban deformeras rejält, vrider sig och bular ut åt än det ena, än det andra hållet mellan aktern och spant 11.

Kollar på ritningen och den visar snarare än vinkel än en mjuk böj här vid spant 12, så det är i sin ordning.

Antingen får jag använda en smalare relingsribba som går att böja tajtare, eller så får jag böja ner den jag har så långt det går och sedan bygga på med extra ribbor undertill mellan akterstäven och närmsta spantet. Det förstnämnda är nog bäst för då är det lättare att få till en snygg linje på relingen vid spant 12, men å andra sidan är det så kort bit att det nog går att forma fram den ändå. Det får jag sova på och bestämma när det är dags att börja ribba på riktigt.

Nu är jiggen färdigriggad, och nästa steg är att börja montera ribbor. Har dock lite verkstadsfix att sticka emellan med, och dessutom är jag upptagen med annat närmaste veckan. Men det är ett ypperligt tillfälle att låta bygget vila ett tag: Allting ser bra ut, några mindre frågor att ta ställning till, bra att det hela får mogna lite innan jag fortsätter. Om det är någonting jag förbisett är det bättre att jag kommer på det nu, för när jag väl börjat på nästa steg kan det vara för sent att göra om och göra rätt.

Hur lång tid detta tagit? Svårt att säga, jag har gjort lite då och lite då. Men om jag tvingas gissa skulle jag säga ungefär 3,5 timmar. Då räknar jag inte in tiden det tog att åka till Arkitektkopia för att fixa kopior.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *