Min kajakverkstad

Roll-logg

Att ta tag i mitt rollande är en av de mest prioriterade kajakövningarna just nu, så jag tänkte skapa en piska genom att i detta inlägg föra loggbok över mina framsteg på området.

Syftet med att prioritera rollen är dels som förberedelse inför framtida solopaddlingar på öppnare vatten, istället för att behöva evakuera kajaken vid eventuell kapsejsning, dels eftersom jag framöver avser utmana min bekvämlighetszon när det gäller paddling i allmänhet (aggressivare kantning, höga och låga stöd etc) och då tror jag att en fungerande roll ger mycket gratis när det gäller teknik och känsla, plus att det blir mindre konsekvenser om jag råkar utmana för mycket och hamnar upp och ner.

Och varför skulle nu du vilja läsa om mina försöka att lära mig rolla?
Är det inte bättre att lyssna på någon som redan kan?

Jag tänker att de flesta beskrivningar av hur man rollar skrivs av de som redan är bra på det. Och då har man ibland glömt bort vilka problemen är för en nybörjare, det är så länge sedan man själv var där att vissa saker är så självklara att man inte tänker på att nämna dem.
Därför tänker jag att det kanske kan vara av någon slags intresse att ta del av mina erfarenheter på området, även om jag är en helt oduglig rollare.
Det är just det jag vill råda bot på…

Fram tills nu har rollträningen varit väldigt sporadisk och ofokuserad, jag har helt enkelt inte tagit tag i frågan på allvar.

Precis som med paddlingen i övrigt är jag självlärd, men lyckades trots det göra min första roll ganska snart efter det att jag skaffat min första kajak. Sen lyckades jag inte fler gånger den säsongen.

Lyckligt nog filmade syster min första roll. Var nog själv den som blev mest förvånad när jag kom upp på rätt köl. Så jag kunde inte låta bli att göra om filmen till svartvit och lägga på lite cheezy stumfilmsmusik, för jag kände mig som Charlie Chaplin. 

Det är filmat med iPhone och ligger i formatet QuickTime, osäker på hur det fungerar att lägga upp men det verkar fungera.

Har så sakteliga kommit dit hän att jag lyckas nästan 100-procentigt med sveprollar på höger sida, men misslyckas så gott som 100-procentigt när jag försöker göra samma sak på vänster sida. Vi talar då om sveproll med utsträckt paddelfattning med grönlandspaddel, grönländsk standardroll har jag sett att den kallas men den kan säkert ha andra namn också.

Nu är det dags att ta itu med detta på allvar!

Så här tänker jag att progressionen bör bli:

 1. Se till att sveprollen fungerar lika bra på vänster som höger sida. (Grönlandspaddel, utsträckt paddelfattning, snäll vattenmiljö.) Och även när jag inte använder min favorit-roll-paddel utan också med min favorit-paddlings-paddel som jag i nuläget har lite problem att rolla med.
 2. Lära mig fjärilsrolla. Tycker att det verkar vara en bra roll för att vidareutveckla koordinationen i bålen så att det inte behövs så mycket kraft i paddeln. Tycker i o f s inte att jag använder överdrivet mycket kraft idag, men vet av erfarenhet från annan träning att den egna känslan inte är någon bra mätare av detta, förmodligen tar jag i så knogarna vitnar utan att märka det.
 3. Lära mig rolla utan att skifta till utsträckt paddelfattning. Kan ju vara så enkelt som en sveproll med normal paddelfattning, men det finns ju en mängd varianter och olika benämningar, exempelvis skruvroll. Tror inte att detta är några större problem när jag väl klarat av steg 1 och 2 ovan, det är nog bara att göra.
 4. Sedan skulle det också kännas bra att lära sig en rollvariant där jag kommer upp direkt i paddelposition istället för via akterdäcket. C-to-C-roll tycker jag verkar bygga för mycket på kraft och känns heller inte som förstahandsvalet med grönlandspaddel. Tror jag istället satsar på en stormroll där man växlar till ett lågt stöd.

När ovanstående är avklarat är det dags att prova under svårare förhållanden: Lastad kajak, vind, vågor, kallare vatten…
Men för att detta skall kännas tryggt vill jag inte göra det solo, så det får komma efter hand när det finns någon pålitlig paddelkompis i närheten. Lär ju hursomhelst inte bli förrän nästa säsong, d v s 2019.

Funderar också på att öva rollar med vanlig vinklad kajakpaddel, europa-paddel, eftersom det känns som något man bör kunna. Här kanske C-to-C kan vara aktuell, känns som att den ändå tillhör allmänbildningen om man anser sig kunna rolla. Fast jag använder så gott som aldrig annat än grönlandspaddel nuförtiden, kanske bättre att satsa på det fullt ut istället?

Början av augusti 2018

Fint väder, varmaste sommaren sedan man uppfann termometern, så det finns inga ursäkter. Har varit i Gyllebosjön tre dagar på rad enkom för att rolla, till en början med nedslående resultat, men det har tagit sig efter hand.

Senaste tillfället satte jag 12 av 12 höger-rollar och 12 av 15 vänster-rollar (sveproll med grönlandspaddel i utsträckt fattning).

(Att jag gjorde fler rollförsök på vänster än på höger sida beror på att det är viktigt att lyckas för att automatisera rätt rörelse. Om jag gör lika många försök åt vänster som åt höger, men misslyckas med hälften av vänster-försöken så har jag ju bara övat framgångsrika rollar hälften så mycket på vänstersidan jämfört med högersidan, och det är ju vänster jag behöver öva mest på!)

Anledningen till förbättringen på vänstersidan var att jag avsatt dessa övningstillfällen specifikt till att analysera vad det är jag gör annorlunda för att misslyckas åt vänster. Fel rörelse/riktning i bålrotationen och fel vinkel (för brant) på paddelbladet. När jag kommit på detta lossnade det, men fortfarande blir det tvärstopp någon gång ibland (de tre jag missade) så jag ska jobba vidare med detta tills båda sidor sitter lika bra innan jag går vidare och förfinar eller provar andra varianter.

Trots vad jag just sa ovan om att hålla mig till sveprollen tills vidare provade jag en fjärils-roll. Tänker att den kan vara bra för att få rätt känsla för hur kroppen skall hanteras utan att lägga för mycket fokus på tryck i paddeln. Den fungerade på första försöket! Sedan började jag tänka, typiskt mig, och de två resterande försöken misslyckades kapitalt. Tror jag ska lägga denna på hyllan tills vidare och följa min planerade progression.

Var tvungen att avbryta träningen innan jag kände mig färdig, får så in i h-e ont i öronen när jag badar för länge, särskilt när det blåser. Öronpropparna från apoteket är kanske bra till mycket, men stänger ute vatten gör de inte. Hoppas de nya propparna jag beställt från Aterra kommer snart, och att de fungerar bättre.

Måndagen den 6e augusti 2018

Rollpass i Gyllebosjön. Tappade räkningen nånstans efter 20 åt varje håll.

Positivt:

 1. Vänster-rollen känns nu lika självklar som högerrollen. När den funkar, se negativt nedan.
 2. Favorit-paddlings-paddeln funkar nu lika bra att rolla med som favorit-roll-paddeln. Problemet var även här bladvinkeln mot vattnet.
  I och med att paddlings-paddeln har skarpare kanter tror jag att den är mindre förlåtande mot att skära genom vattnet. Platt på ytan verkar vara ett bra angreppssätt. Så nu kan jag pensionera roll-paddeln, det är hög tid eftersom den håller på att spricka i anslutning till en knast i ena änden.

Negativt:

 1. Ibland låser sig vänster-rollen som en blixt från klar himmel och sen måste jag ta en paus för att komma på det igen. Får av någon anledning då inte kroppen bak över akterdäck utan gör av den nån annanstans, oklart var. Är förmodligen bara en fråga om att göra fler repetitioner.
 2. Även mitt andra par öronproppar läcker, de har torkat ut och spruckit i kanterna. Nu får jag verkligen hoppas att de nya kommer med posten imorron.

Tisdagen den 7e augusti 2018

Nytt roll-pass i… ja just det, Gyllebosjön. Höll inte räkning alls denna gång, men många rollar blev det.

Positivt:

 1. Höger känns nu ännu mer givet. Är på gränsen några gånger men då beror det enbart på slarv och nonchalans. När det händer räddar jag instinktivt situationen genom att svepa framåt i ett lågt stöd för att komma upp sista biten. Det är ju såklart negativt att jag ibland slarvar, men att jag kan rädda det tyder på en viss automatisering av principerna och inte bara en specifik teknik, vilket är ett synnerligen positivt steg framåt.
 2. Har fått ännu tydligare klart för mig vad det är som ibland blir tokigt åt vänster.
  Antingen har jag bladet i fel vinkel (för brant) så att det sjunker istället för surfar. Då märker jag det på en gång eftersom det blir för tungt att svepa, och det är bara att gå tillbaka, justera vinkeln och göra om på rätt sätt. Behöver alltså inte ta en paus för att nollställa maskineriet när detta händer.
  Eller så roterar jag bålen på ett sätt som gör att den inte slinker in över akterdäck. Detta har jag lite svårare att korrigera, och detta visar sig ju också såpass sent i rollen att jag måste organisera om hela paketet för att komma tillbaks i utgångsposition, vilket blir lite stressande och ökar risken för att misslyckas även en andra gång.
 3. Lyckades med en sveproll med normal paddelfattning. Det ska jag ju inte ägna mig åt ännu enligt min plan, men jag råkade helt enkelt glömma att byta till utsträckt fattning innan jag kapsejsade. Gjorde två till bara för att kolla att det inte var en lyckträff som berodde på att jag inte visste att jag gjorde något svårt.

Negativt:

 1. Inte så mycket egentligen, förutom det uppenbara att vänster-rollarna ligger lite efter. Och att kapellet läcker lite mer än jag tycker verkar rimligt.

Erfarenheter:

 1. I många roll-instruktioner jag sett för europapadell sägs att man i utgångsläget skall sträva med huvudet upp mot ytan precis jämte kajaken och att händerna med paddeln ska vara över ytan. Det vill säga underkroppen är i huvudsak upp-och-ner medan jag med en så stor böjning i bålen som möjligt försöker dubbelvika mig så att hjässan ändå pekar mot himlen. Jag tycker att detta ger fel känsla, åtminstone när man använder grönlandspaddel.
  Istället tycker jag att det fungerar bättre om jag så långt möjligt sträcker ut kroppen i 90 graders vinkel mot kajaken liggandes på rygg med nacken bakåtböjd och hela överkroppen så parallellt med ytan som möjligt. Då kommer jag dels högre upp med tyngdpunkten redan innan jag börjar rollen och har kortare väg att flytta den för att få upp kajaken och mig själv, dels blir bålvridningen enklare i och med att jag inte behöver både sträcka ut och rotera samtidigt, utsträckningen är redan klar och jag får då en enklare rotationsbana att följa.
 2. Nacken är viktig när det gäller att komma in över akterdäck på rätt sätt.
  I många rollinstruktioner har jag läst att man ska titta på det svepande paddelbladet för att se till att huvudet kommer sist upp över kajaken. Jag tycker inte detta fungerar, risken är istället att det leder till att jag vrider över hela kroppen mot paddelbladet vilket motverkar rörelsen som höfterna gör för att knycka upp kajaken.
  Istället är min bästa que* genom hela rollen ”böj nacken bakåt”, ner mot botten.
  Jämför med att flyta på rygg i vattnet när du simmar utan kajak och flytväst: Om du lutar huvudet bakåt ligger du plant i ytan och flyter bra. Om du böjer huvudet framåt i nacken, så att du tittar mot dina egna tår, tenderar även höften att fällas och därmed börja sjunka och du får sämre flytkraft och till och med svårt att hålla näsan över ytan.
  Med huvudet bakåtböjt kommer även överkroppens in-glidande över akterdäck att följa av sig själv utan att du tänker närmare på det.
 3. Börjar bli lite tjatigt att åka till Gyllebo bara för att rolla. Nästa gång ska jag ägna mig lite mer även åt stöttningar, kantning och aggressiva styrtag. Tänker att genom att ändå i huvudsak se det som rollträning kommer jag att kunna pressa gränserna för detta mer än vanligt, det är ju ändå meningen att jag ska kantra för att rolla och då kan jag ju lika gärna åstadkomma detta genom en kantning som går över gränsen och som jag inte lyckas stötta upp. På så vis får jag både roll-träning och annan teknikträning.

*que är ett begrepp inom träning och teknikinlärning som jag inte hittat någon bra svensk motsvarighet till. Det innebär en verbal ledtråd till hur du ska tänka/känna för att göra rätt. Det bör vara ett kort begrepp som tränaren eller du själv snabbt kan säga till dig för att stötta i eller rädda en pågående situation. Vilka ques som är bra är högst individuellt. Och det får inte bara bli meningslöst tjat, både utövaren och tränaren måste ha samma förståelse av vad quen betyder. Det är alltså inte fråga om att tala om vad du gör fel eller hur du borde göra rent tekniskt, utan snarare ett sätt att påminna dig om vilken känsla du bör ha på insidan.

Avslutar här, blev inte så mycket mer rollat under det här året och det känns fånigt att dra ut på inlägget längre än så här. Lär återkomma i ämnet på något vis…

Tillägg 2019-09-17: Nån slags fortsättning kan återfinnas via den här länken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *