Min kajakverkstad

Bilder från några historiska paddelturer i retrospektiv

För att få till nåt inlägg överhuvudtaget så här i bloggens begynnelse tänkte jag summera några av de turer vi gjort under de senaste åren. Det är mest kortare paddlingar som gjorts med utgångspunkt från sommarstugan på Västra Skällön, öster om Karlskrona, under några timmar eller över dagen. Har inte haft kameran med under alla de små svängar vi tagit runt öarna, så det får bli ett urval baserat på vad jag har bildmateriel av hyfsad kvalité från. 

2015

Morronpaddling i Blekinge, Sturkö i bakgrunden
Döm om vår förvåning när vi såg något oidentifierat i vattnet som vi slutligen identifierade som en simmande älg. Vi kunde följa den länge och konstaterade att den simmade minst 2 kilometer. Lugn och avslappnad verkade njuta av simturen. Trodde inte att de var sådana vattendjur.
Turen gick sedan runt Sturkö på havs-sidan. Var en tillräckligt lugn och fin dag för att vi skulle våga oss på det.
Fikapaus, tror att det var på nordväst-sidan av Tjurkö, så det måste ha varit vid ett annat tillfälle för jag minns att vi kom norrifrån från Verkö när vi rastade här.
Runt grann-ön Östra Skällön. Brukar ta den svängen som uppvärmning när vi anländer till stugan.
Här vet jag inte riktigt var vi är, men för en gångs skull vågar vi oss ut i vågor som överstiger bleke.
Vet inte riktigt var vi är här heller. Men jag visste det när vi var där, jag lovar!
Kan vara på en tur runt Senoren.
Avrundar 2015 med en fikapaus vid u-båts-grundet på väg in i Gåsefjärden. Hade jag gjort lumpen några år tidigare hade jag fått tillbringa några dagar här med att bevaka ryssen som kommit på avvägar.

2016

Kort paddling i Luleå som syster Jennies kollegor arrangerat i samband med hennes disputation i maj.
De hade hyrt en Marlin speciellt till mig!
Och så lät de mig assistera en förstagångs-paddlare som anslöt med bil till fikaplatsen och ville prova på.
En blind leder en annan blind…
Min syster Jennie i en hyrd kajak strax efter loss-kastning från sommarstugan. Faktiskt en Hurricane Tracer som var min första kajak-passion i tidiga tonår, läs om detta på sidan om min kajakhistoria.
Eftersom vi var tre som ville paddla men bara hade två kajaker vid tillfället hyrde vi denna från Verkö Kajak så att alla kunde följa med.
Dottern med sin och Jennies Prijon Touryak. Egentligen mammas men hon köpte den för Mimmi och Jennie att dela på.
Blasé eller bara cool?
Långörens lotsstation i bakgrunden, så gott som längst österut i Blekinges östra skärgård.

2017

Året före var vi på en guidad rundtur i Karlskronas underjord för att titta på en del militära bergrum från kalla kriget, bland annat ett atombombssäkert skyddsrum i flera våningar för tusentals personer mitt inne under staden.

På bilden till vänster från en solnedgångspaddling ser det nästan ut som att ett sådant skyddsrum hade behövts. Det är Karlskronas sky-line i horisonten, just under svampmolnet

Skyddsrummet är också gas-säkert, och en av anledningarna till att det fortfarande är i drift är alla de fartygstransporter av farliga kemikalier som passerar på havet utanför Karlskrona och som skulle kunna ställa till med en rejäl katastrof.

Får just som jag skriver detta en extra tankeställare: Under de senaste dagarna har två lastfartyg gått på grund runt Sveriges kust, båda befälhavarna var höggradigt berusade vid tillfället. Ett av fartygen läckte ut olja nånstans uppåt östkusten. Behåll skyddsrummen är min rekommendation, vem vet var nästa alkoholist-kapten går på grund och vad han har i lasten.

Senoren runt, Möcklösundsbron föröver. Ett par timmars paddling om man inte tar några omvägar och vädret är som på bilden.

2018

Kvällspaddling, en kort tur på kvällen samma dag som Mimmi anslutit upp till stugan.
Frukost-/fikapaus med Kungsholms fort i bakgrunden. En dagstur utgåendes från Västra Skällön, via Kyrkfjärden ner mellan Sturkö och Tjurkö, runt på havssidan till Kungsholmen, rakt över stora till Drottningskär för räckmacka till lunch. Där tog vi det lite lugnt för att se vad som skulle bli av den åska vi hörde norrut över fastlandet, men när kusten var klar paddlade vi närmaste vägen hem.
Utanför den unika rundhamnen vid Kungsholms fort.
Ett nytt besök vid ”U-137 Memorial” i Gåsefjärden.
Övning i stävräddning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *