Min kajakverkstad

Grovstädning i del av verkstaden inför byggstart Black Pearl 2018

Torsdagen den 2/8 2018

 

Egentligen har jag viktigare saker för mig, exempelvis att putsa mina nymurade murar innan frosten kommer, men det känns som att det kommer att dröja ett bra tag innan vintern inträffar så det är nog ingen brådska. Eftersom jag nu bestämt mig för att äntligen komma igång med kajakbygget under kommande vintersäsong, igen, tänkte jag idag börja med första steget. Även den längsta resa…

Alltså ska jag röja upp en lämplig yta i det som ska bli snickarverkstad för att kunna utvärdera om den funkar för ett kajakbygge.

Min plan är att inrymma kajakverkstaden i det gamla svinstallet som mest blivit över som någon slags skräpförråd sedan vi flyttade hit. Mycket av grejorna som stått här genom åren har redan forslats bort, och jag kom på tanken att göra detta till en mer permanent verkstad när jag under den regniga hösten 2017 behövde en plats under tak för att kapa och måla virket till det skärmtak jag satte upp över förvaringsplatsen för hö på utsidan av svinstallets ena långsida.

Så utgångsläget är alltså en byggnad med tämligen, allt är ju relativt, mycket fri golvyta med rester från såväl 10+ år av blandad skräp-samling som en del grovsnickeri.

De två reglarna hopsatta med tvingar på bilden ovan till vänster är ett längdmått på min tilltänkta Black Pearl för att jag skall kunna bedöma hur stor plats den kommer att ta.

På bilden ovan till höger syns några grönlandspaddlar av tidigare tillverkning (bortanför hästsläden, ovanpå fönsterbågen som håller på att förberedas för målning). Jag vet, jag håller på med för många projekt samtidigt…

 

Först går jag lös på surdegen att flytta det förråd av cancerogent byggmaterial som finns kvar sedan förre ägaren av gården. Det rör sig alltså om eternit för takbeklädnad, främst ”nock-pannor”. Helst skulle jag vilja göra mig av med detta av sanitära skäl, men samtidigt vore det ju synnerligen dumt om någon av de plattor som ligger på taket behöver bytas ut och jag står utan reservdelar. Eternit rosar ju inte precis marknaden och är förmodligen svårt, och kanske olagligt, att få tag på nuförtiden.

 

 

Därefter mockar jag ut strö-resterna från när Mimmi hade kaniner i en av grisa-kättarna när vi precis hade flyttat hit. Kan inom parentes informera om att kaniner, framför allt ungarna, och deras foder drar till sig råttor.

Hade viss initial framgång med fällor, men de små krabaterna lärde sig snabbt att det var hälsosammast att motstå frestelsen av det jordnötssmör jag agnat med. Så de gamla kvarglömda råttfällorna åkte i soptunnan, även om de kanske kunde ha haft viss verkan på nya och ännu inte så erfarna generationer av gnagare.

 

 

Efter en del ytterligare flyttande av olika pinaler, lite sopande och andra likartade sysslor har jag fått fram den golvyta där jag avser bygga själva kajaken.

Kan tyckas aningen obegåvat att göra detta på tvären längst in i ”rummet” med tanke på att kajaken skall gå att få ut genom dörren när den väl är klar, vilket allvarligt försvåras av de taksträvor som eftermonterats på i detta avseende mycket olämpliga ställen.

Valet av byggplats är dock gjort med viss eftertanke. Att bygga på

  • längden är obra, kajaken får inte plats mellan de låga mellanväggarna som finns sedan tiden som svinstall, och jag vill inte förstöra för mycket av ursprungs-inredningen. Och att lägga kajaken över dessa väggar ger en alltför hög arbetshöjd.
  • tvären lite närmare dörren är heller inget bra alternativ eftersom byggnationen då effektivt kommer att blockera all rimlig tillgång till de inre delarna av stallet under tiden kajaken växer fram.

Fördelen med denna placering är också att jag kan avskärma detta begränsade utrymme med byggplast eller liknande, och därmed skapa bättre förutsättningar att få upp lite värme även under den kallare årstiden, samt få en mindre volym att avfukta om jag nu skulle besluta att installera sådan utrustning. Plus få ett mindre utrymme att damm-sanera när det är dags för ytbehandling.

Så det får bli så här!

Eventuellt (läs: förmodligen) kommer jag att behöva göra en lösning för att tillfälligt ta bort en av taksträvorna när kajaken skall ut, alternativt göra en lucka i ytterväggen för kajakevakuering. Det senare tilltalar mig en del av den obskyra anledningen att det visar på ett inte så litet engagemang i kajak-projektet att göra hål i en yttervägg för att få ut den. Åtminstone så länge det görs med planerad avsikt och inte som en paniklösning när problemet uppmärksammats först när kajaken ska ut, i så fall visar det snarare på en inte så liten pinsamhet.

 

Några funderingar för framtiden

Golvet är tämligen ojämnt och dessutom en blandning mellan betong och makadam/grus, men det får anstå till en annan gång. Tanken är att provbygga en kajak för att se hur det funkar och först därefter bestämma hur det hela ska optimeras, i syfte att undvika att lägga tid nu på teoretiska lösningar som sedan visar sig mindre bra när de väl prövas i praktiken. Och takhöjden är låg nog som den är, att gjuta ett extra avjämningslager ovanpå det befintliga golvet är inget alternativ, så att fixa till detta kommer att kräva en hel del arbete som jag inte har lust att ta itu med nu.

En annan sak som oroar mig är huruvida det tänkta kajaktillverkningsutrymmet längst in är tillräckligt stort. Med hjälp av min längdmall för Black Pearl kan jag konstatera att det blir cirka 700mm över i varje ände av kajaken, och någon längre båt än så kommer jag väl knappast att tillverka.

(Ja, det går att trixa in längdmallen i byggutrymmet, men kajaken kommer ju utöver längd också att ha bredd och höjd, och då kommer det förmodligen inte att fungera att få ut den.)

Bredden på utrymmet är cirka 1800mm. Blir kanske opraktiskt trångt, vad vet jag som aldrig har byggt en kajak förr?!

Till min lycka visar det sig när jag konsulterar boken The Strip-Built Sea Kayak av Nick Schade att han rekommenderar ett utrymme som är minst 6 fot brett och minst 4 fot längre än kajaken. Vilket innebär att det passar precis, ger till och med ett par decimeters marginal på längden! Så en surf-ski kanske ändå inte är uteslutet som nästa projekt.

Slutsats

Det ska nog bli bra det här!

 

Synd bara att resten av snickarverkstan fortfarande ser ut så här.

Kommer att krävas minst en grovstädning till innan detta är på banan. Men det får bli en annan dag. Ska nog klämma in någon mer inspirerande syssla innan dess, tillverka bockar för byggriggen till exempel, det måste ju också göras och just utrymmet där de skall stå är ju faktiskt utrymt nu.

Tack för nu, få se när jag får inspiration att ta nästa steg. Nu blir det puts-arbete och även lite lönearbete några dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *