Min kajakverkstad

Prova-på-paddling i Blekinge

Lördag-söndag 25-26 augusti 2018

Tony är en kompis från förhistorisk tid (gymnasiet) som visat sig lite intresserad av kajakpaddling. Efter en premiärtur hemma hos honom i Helsingör tidigare i sommar fick vi äntligen till en helg i stugan för lite mer paddling innan hösten kommer. Det gäller ju att utveckla intresset medan järnet är varmt.

Bra att ha inomskärs-miljö alldeles utanför knuten, så blir inte väderkänsligheten så stor så här års. Det är ju trots allt bara andra gången han paddlar. En tur på lördagen och en på söndagen blev det. Ingen expeditionspaddling direkt, bara ett par mil totalt. Eftersom syftet var att han ska bli intresserad av paddling på ett avslappnat vis var kaffe och mackor viktigare än långa paddelpass.

Här följer några bilder från helgens turer och eventuellt lite text. Tyvärr hade min kamera bestämt sig för att det var en sådan dag då bilderna gott kan vara lite suddiga. Men den är å andra sidan vattentät och kan ta riktigt bra bilder också om den vaknat på rätt sida.

Inledningsvis skall fotstöden justeras in. Har man långa ben måste man även ha långa armar.
När fotstöden hamnat rätt blir man så här glad.

Stundtals blåste det lite mer än vad vi hade hoppats, var väl ungefär 9 m/s under delar av dagen och i byarna mer än så.

Bilden visar väl ungefär genomsnittsförhållandena under båda dagarna, om vi inte höll oss i lä bakom öarna, vilket vi oftast gjorde.

Vid ett tillfälle vände vi dock och tog en annan rutt eftersom vinden när den haft hela Gåsefjärden på sig dragit upp lite väl höga vågor för en ny paddlare.

Jag kommer ju inte att erkänna det så Tony hör, han ser ju rätt stursk ut ändå …

… men jag var faktiskt ganska imponerad av att han inte gick omkull i samband med vändningen. Det såg ut att vara nära ett par gånger och hade varit ett ypperligt tillfälle att praktisera räddningsmetoderna vi övat, och land var inte många simtag bort.

Men ska man lära sig tycka om paddling kanske inte ofrivillig kapsejsning skall stå på schemat för tidigt i karriären.

I- och urstigning var nog som vanligt det svåraste momentet.
Dag två inledde vi med lektionen var man inte ska lägga paddeln under istigning av kajak.
Hoppas vi slipper repetera den läxan i vågor och blåst vid ett senare tillfälle.
Fika var som sagt en minst lika viktig sysselsättning som själva paddlandet.

Slut i rutan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *