Min kajakverkstad

Färgläggning

<<< Föregående dagboksanteckningen om BP-bygget

Fredag 2019-04-26 – lördag 2019-05-11

Väldigt pirrigt att börja med målningen. Erfarenheten säger att slutresultatet inte blir så bra som man tror när man tittar på den färdigslipade ytan. När den väl blir enfärgad syns ojämnheter och skador betydligt tydligare, även de som tidigare varit osynliga.

Så det blev en synnerligen positiv överraskning, färgen från de Ijssel är nog den bästa jag någonsin jobbat med. Rollar på den i princip enligt medföljande instruktioner, dock med lite anpassning till egna erfarenheter och den lilla ytan kajaken utgör. Man riktigt ser hur den sträcker och jämnar ut sig själv allt eftersom minuterna passerar.

Första lagret på undersidan. Ska bli tre lager innan allt är klart.
När undersidan härdat ett par dagar vänder jag kajaken för att måla första strykningen på däcket.

Nedan följer ett experiment med den nya WordPress-funktionen ”Galleri” som visar några olika bilder från olika skeden i målningsprocessen. Tanken är väl att man ska kunna klicka på respektive bild för att få se en större variant, men jag har inte riktigt rett ut om detta fungerar ännu.

Några bilder från det färdigmålade resultatet

När jag väl baxat ut kajaken från byggutrymmet, krävdes flytt av en sträva till takbjälklaget men sedan gick det som på räls, ser den ut enligt nedan.

Återstår att sickla/slipa till några lack-skavanker och sedan tänker jag polera hela rasket. Har aldrig gjort det innan så jag vill passa på att försöka även om jag vet att Björn avråder på grund av att siliconet i poler-/vaxmedlet gör det omöjligt att i senare skeden renovera lacken. Men färgleverantören De Ijssel menar att siliconet i deras medel inte är något problem och jag väljer att ge dem en chans.

Spegelblankt redan innan polering, det bådar gott.
Det är inte lacken som är flammig, det är trädkronan som speglar sig i kajaken:-)

Tidsåtgång

3 lager färg, ovansida och undersida målade separat: 3 timmar
Slipning mellan färglager: 1,5 timme
Extra färgpyssel vid sittbrunnssargen: 1 timme

Nästa >>> dagboksanteckning om BP-bygget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *